top of page
  • Petra Prosoli

(Anti)Valentinovo i ljubav u našoj školi

Updated: Jun 26

Blagdan Valentinova obilježava se svake godine 14. veljače još od 14. stoljeća. Dan kada sve pršti ljubavlju, srcima, čokoladom i crvenom bojom. Dan koji je, u posljednje vrijeme, postao sve samo ne posvećen ljubavi. Odnosno, sve je više samo izlika vlasnicima trgovina da kupci potroše više na stvari kao što su pokloni i čestitke i potakne nas na zanemarivanje istinskih motiva Valentinova.

Kao odgovor na to, sve se više pojavljuju proizvodi (i njih kupujemo !?!) i poruke s 'antivalentinovskom' tematikom, poput onih koje jednostavno niječu Valentinovo (Happy Anti-Valentine’s day!) do onih koje temu s Valentinova i njegovih izvornih ideja usmjeravaju na alkohol i izoliranost (Beer never breaks my heart. / V is for vodka. / Love is in the air, try not to breathe.).

No ono što iziskuje našu pozornost jest taj da Valentinovo određenim ljudima zaista stvara neugodne osjećaje jer ih okolina podsjeća na njihovu usamljenost ili na to da se svi oko njih vole, a oni možda nemaju nikoga ili su izgubili neku dragu osobu.

Zato bismo, umjesto nepotrebnog trošenja novca na materijalne stvari koje ćemo pojesti ili će uvenuti, trebali svojim voljenima posvetiti vrijeme. Umjesto cvijeća i čokoladica, Valentinovo stvara još jednu priliku za podsjećanje da smo svi ljudi, da imamo svoje dobre i loše strane te da u zajedništvu trebamo naučiti opraštati jedni drugima i svoje vrijeme posvetiti nekim aktivnostima koje će nas zapravo zbližiti i potaknuti pozitivne osjećaje.

S druge strane, Valentinovo je idealan dan da nekoj osobi koja ti se sviđa priđeš bez uobičajenog pritiska. Zato pozivamo sve kolegice i kolege gimnazijalce koji to žele da još danas (14. veljače) donesu prijateljsku, ljubavnu, kolegijalnu ili kakvu drugu lijepu poruku nekome, s naznačenim imenom, prezimenom i razredom, u naš prvi 'Love box'. Tijekom dana, svim naznačenim osobama ćemo uručiti poruke. Sretno Valentinovo, Antivalentinovo ili samo dan, svima koji slave!



 

190 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page