top of page
  • Petra Prosoli

Minimalizam

Updated: Jun 26




Karakteristike minimalizma sve se češće pojavljuju u svakodnevnom životu u stilu odijevanja, dizajnu interijera, arhitekturi i sl. Taj umjetnički pokret 1960-ih godina pojavio se u Americi kao odgovor na tadašnji apstraktni ekspresionizam. Danas se ideje minimalizma iskazuju kao suprotnost užurbanom i neredom ispunjenom životu, odnosno ekstremno potrošačkom društvu.

Bit minimalizma, što govori i korijen riječi, lat. minimus - najmanji, jest da sve aspekte života očistimo, reduciramo i svedemo na minimum. Najčešća upotreba minimalizma je u dizajnu interijera. U tako uređenim prostorima moguće je primijetiti besprijekorne bjeline, malo namještaja, puno svjetla i pokoju biljku. Korištenjem takvog dizajna, prostor odiše svježinom i lakoćom koja posjetitelju ili stanaru pruža odmor od dnevne vreve.

Cilj minimalističkog stila jest da manjak predmeta prenese na vaše emocionalno stanje čime potiče osjećaj opuštenosti i slobode. Minimalizam daje priliku za istraživanjem izvan "zidova kuće", odnosno, spoznaju da se smisao našeg svakodnevnog života ne veže samo uz materijalne stvari koje prikupljamo.

U današnjem potrošačkom društvu većina pridaje previše pozornosti nebitnim, materijalnim stvarima. To postaje izrazit problem kada prikupljene stvari svojom količinom stvaraju nered i ometaju nam svakodnevicu. Zato minimalističkim uređenjem smanjujemo usmjerenost na ono materijalno, što nam, u konačnici, daje više vremena koje možemo provesti u prirodi, s prijateljima i sl.

Isto tako, minimalizam u odijevanju, koji povremeno izlazi iz trenda i ulazi u trend, zapravo je vrlo funkcionalan i koristan, s obzirom na to da potiče tzv. capsule wardrobe. Pojam označava posjedovanje manje jednostavnijih komada odjeće koji su kvalitetniji i time duže traju (važno i za očuvanje prirode), a od odjevnih predmeta moguće je napraviti razne kombinacije.

U konačnici, svatko sam za sebe odabire kako će se odijevati i urediti interijer te se zbog toga ne može jedan stil nazvati boljim od drugih, ali treba uzeti u obzir ideju o prestanku gomilanja nepotrebnih predmeta u kućanstvu i u garderobi.



Napisala: Petra Prosoli


76 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page