top of page
  • gustlsamobor

Socijalna distanca prema LGBT osobama u našoj školi

Updated: Jun 26



Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije (engl. International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia, IDAHOBIT) obilježava se 17. svibnja. U mnogim državama svijeta LGBT osobe i dalje nisu prihvaćene, diskriminirane su i stigmatizirane. Neke države brane javno izražavanje LGBT identiteta, u mnogima su LGBT osobe lišene osnovnih ljudskih prava, a ekstremni primjeri položaja LGBT osoba idu sve do kazne smrću. Sve to rezultira pojavom socijalne distance prema LGBT osobama, tj. smanjene bliskosti koju pojedinac osjeća prema toj društvenoj skupini. Povodom ovogodišnjeg IDHAHOBIT-a, odlučili smo istražiti socijalnu distancu prema LGBT osobama u našoj školi.


Istraživanje je provedeno među učenicima 2., 3. i 4. razreda (njih ukupno 127) koji su na ljestvici od 1 do 5 označavali koliko prihvaćaju LGBTQ osobe u pojedinim sferama života, npr. kao prijatelja, kao člana obitelji, kao stanovnika Hrvatske… 


U istraživanju je utvrđena najveća socijalna distanca prema transrodnim osobama, slijede osobe homoseksualne orijentacije, dok je socijalna distanca najmanja prema osoba biseksualne orijentacije. Kako se ispitivana sfera života mijenjala, mijenjala se i socijalna distanca. Primjerice, LGBT osobe više su prihvaćene kao državljani Republike Hrvatske (prosječno 3,7/5), nego kao kolege u razredu (prosječno 3,6/5) ili bliski prijatelji (prosječno 3,4/5). Primjetne su i znatne rodne razlike koje nam ukazuju kako su djevojke inkluzivnije u pogledu prihvaćanja osoba različitih seksualnosti od mladića. Primjerice, djevojke prihvaćaju ideju da budu bliske s transrodnom osoba prosječno 3,1/5, dok je rezultat kod mladića za istu tvrdnju tek 2,1/5. Analiza nas upućuje i na prostorne razlike. Tako učenici koji putuju iz Zagreba puno više prihvaćaju LGBT osobe u svim ispitivanim sferama života od učenika iz Samobora i njegove okolice. Primjerice ispitanici iz Zagreba su ocijenili kako bi LGBT osobu za kolegu u razredu prihvatili prosječno 3,8/5, ispitanici iz Samobora i okolice 3,6/5.  Naposljetku, ispitanici trećih razreda pokazali su najmanju socijalnu distancu prema ideji da budu prijatelji s LGBT osobama (3,6/5), tek nešto niži rezultat ostvarili su učenici četvrtih razreda (3,6/5), dok su se najveću socijalnu distancu pokazali učenici drugih razreda (3,1/5).


Našim istraživanjem utvrdili smo da prihvaćanje LGBT osoba ovisi o spolu, mjestu stanovanja i starosti ispitanika; mladići pokazuju veću socijalnu distancu prema LGBT osobama od djevojaka, učenici iz Zagreba otvoreniji su od učenika iz Samobora, najmanje su prihvaćene transrodne osobe, a najviše osobe biseksualne orijentacije. Prostora za napredak ima na pretek. Veću stupanj prihvaćanja LGBT osoba doveo bi do znatnog poboljšanja njihove kvalitete života, smanjilo bi manjinski stres i šanse da budu žrtve verbalnog i fizičkog nasilja. Istovremeno, LGBT osobama omogućilo bi život  bez mržnje i distanciranosti od ljudi koji im mogu biti ne samo susjedi ili kolege iz razreda, već dobri prijatelji i potencijalno romantični partneri.


175 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page